Zborul în caz de anemie

Timp de citire: 3 minute

Avionul este al doilea cel mai sigur mijloc de transport din lume din punctul de vedere al numărului de pasageri. Pe primul loc se află lifturile, dar acestea au o rază de mișcare foarte limitată. În prezent, oricine dorește poate face înconjurul întregului glob în aproximativ 60 de ore cu un avion de linie, iar acest lucru se întâmplă în principal pentru că avioanele moderne de pasageri zboară la altitudini de aproximativ 10.000 m deasupra nivelului mării. La această altitudine, datorită atmosferei rarefiate, rezistența aerului este atât de scăzută, încât motoarele cu reacție pot atinge viteze de aproximativ 1.000 km/h. Cu toate acestea, o atmosferă rarefiată înseamnă, de asemenea, că există mult mai puțin oxigen în aer decât în apropierea pământului.

Cessna Citation 680 Sovereign

Desigur, pasagerul obișnuit nu este expus în mod direct la atmosfera de la o altitudine de 10 km deasupra pământului. Orice aeronavă de pasageri capabilă să atingă astfel de altitudini are un sistem de presurizare a cabinei, care stabilește o presiune mai mare și asigură mai mult oxigen. Pentru asta, proiectanții de aeronave trebuie să facă compromisuri. Construirea unei cabine presurizate care să producă o atmosferă aproximativ echivalentă cu cea de la 200 de metri deasupra nivelului mării la altitudini de zbor de 10.000 de metri ar face ca aeronava să fie prea grea.

De fapt, atmosfera din avionul care înaintează printre nori corespunde aproximativ unei altitudini de 2.500-3.000 de metri. Persoanele sănătoase nu au, de obicei, probleme. Până la aproximativ 4.000 m deasupra nivelului mării, organismul poate compensa conținutul mai scăzut de oxigen din aer prin creșterea bătăilor inimii. La persoanele antrenate, chiar și altitudinile mai mari devin suportabile. Dacă pasagerul suferă de anemie, însă, o astfel de variație poate deveni problematică. Noi, cei de la Centrul de ambulanță aeriană, organizăm transport aerian special pentru persoanele cu anemie.

Ce este anemia?

Mai demult, anemia se mai numea și Paloare, pentru că bolnavii sunt foarte palizi. Anemia este o reducere a hemoglobinei din sânge. Hemoglobina este o proteină din celulele roșii, care este responsabilă pentru legarea moleculelor de oxigen absorbite prin respirație, astfel încât acestea să poată fi transportate la organe prin intermediul fluxului sanguin. Un număr prea mic de proteine de hemoglobină în sânge provoacă, în consecință, o deficiență de oxigen în organism. Deficitul de hemoglobină poate fi provocat de diferite boli. Prin urmare, anemia nu este niciodată o boală de sine stătătoare, ci consecința unei alte boli.

proteine de hemoglobină

De ce este zborul în cazul anemiei atât de problematic?

După cum s-a menționat deja, presiunea atmosferică în avioanele normale de linie este echivalentă cu cea de la o altitudine de aproximativ 2 500 m deasupra nivelului mării. Conținutul de oxigen din aer, de aproximativ 21%, este la fel de ridicat ca în apropierea pământului, dar organismul nu mai poate absorbi la fel de mult oxigen ca de obicei din cauza presiunii atmosferice mai scăzute. Saturația în sânge scade de la aproximativ 98% la aproximativ 92%.

Persoanele anemice au deja o saturație de oxigen mai mică, ceea ce duce la o deficiență critică de oxigen pe durata zborului. Acest deficit este favorizat și de aerul foarte uscat. Umiditatea scăzută determină o expansiune a vaselor corpului, ceea ce duce la o cerere crescută de oxigen. Inima pacientului cu anemie încearcă să compenseze deficitul de oxigen prin bătăi mai rapide, iar ritmul respirației crește și el. În cele din urmă, acest lucru poate duce la un colaps al sistemului respirator sau al circulației și chiar la stop cardiac.

Am descoperit subit anemia în străinătate, ce e de făcut?

Orice persoană care se îmbolnăvește sau suferă un accident în timpul unei călătorii poate deveni anemică în anumite circumstanțe, de exemplu prin pierderea mare de sânge din cauza unei hemoragii interne sau externe, dar și prin infecții. Asta înseamnă că întoarcerea planificată inițial cu avionul de linie nu poate fi efectuată fără ca persoana să se expună unui risc foarte mare.

Pentru distanțe scurte, călătoria de întoarcere poate fi făcută cu o ambulanță, dar pentru distanțe medii și, cu atât mai mult, pentru distanțe lungi, nu există o alternativă rezonabilă la transportul aerian. Cu toate acestea, zborul în caz de anemie este posibil, atâta vreme cât el este efectuat într-un sistem Sea Level.

Ce este un zbor Sea Level?

zbor la nivelul mării

Pentru pacienții care suferă de anemie, punem la dispoziție un avion ambulanță cu o cabină presurizată special: Chiar și un zbor pe distanțe lungi este posibil pentru persoanele cu anemie, deoarece presiunea din cabină poate fi menținută la nivelul celei de la sol grație cabinei presurizate. Chiar și atunci când aeronava urcă la altitudini de croazieră de aproximativ 9.000 m, presiunea din cabină rămâne la un nivel cuprins între 600 m și 900 m deasupra nivelului mării.

Cât costă zborul pentru un pacient cu anemie?

O întrebare importantă, dar la care nu este ușor de răspuns. În primul rând, trebuie clarificate anumite aspecte:

  • Ce formă de anemie prezintă pacientul și care este boala de bază?
  • Sunt posibile rute de zbor diferite?
  • Cât durează zborul în funcție de ruta aleasă?
  • Sunt zborurile cu escale posibile sau nu?

Din aceste patru întrebări pot fi derivate și alte întrebări sau răspunsuri. De exemplu, ce tip de aeronavă ar trebui aleasă și cum ar trebui să fie alcătuit personalul medical de la bord pentru a asigura o îngrijire optimă a pacientului. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să ne sunați imediat pentru a primi o ofertă fără obligații, în funcție de cazul dumneavoastră concret.

Zborul în caz de anemie, organizat de Centrul de ambulanță aeriană

Noi nu vă ajutăm doar cu organizarea zborului Sea Level. De fapt, suntem alături de dumneavoastră de la plecarea în străinătate până la sosirea finală în România. De la pat la pat. Serviciul nostru cu acest nume include, de asemenea, organizarea vehiculului de ambulanță pentru transportul la aeroportul din străinătate, dar și în România, pentru transferul de la aeroport la spital. Vorbim toate limbile și ne simțim ca acasă în multe țări. Cu ajutorul contactelor și al rețelei noastre, ne vom asigura că dumneavoastră sau persoana iubită vă puteți întoarce teferi și nevătămați în ciuda anemiei.

Contactați-ne 

Suntem bucuroși să vă transmitem oferta noastră în cel mai scurt timp posibil. Dacă aveți întrebări suplimentare și doriți să obțineți mai multe informații, ne puteți contacta zilnic, 24 de ore din 24.

Contactați-ne