Zborul în caz de edem cerebral

Timp de citire: 4 minute

Există boli care se manifestă în urma unei alte boli. Uneori, aceste boli pot fi mai periculoase decât afecțiunea cauzală sau precipitantă. Printre ele se numără și edemul cerebral sau edemul creierului.

edem cerebral

Ce este edemul cerebral?

Practic, termenul de edem cerebral există sub trei clasificări diferite, care, la rândul lor, descriu cauzalitatea. Avem, așadar, edemul cerebral datorat unei leziuni congenitale sau edemul cerebral traumatic. De obicei, atât leziunile congenitale, cât și traumele declanșează edemul cerebral în mod direct și pot fi identificate drept cauze pe baza situației de fapt. Lucrurile stau diferit în cazul edemului cerebral care se dezvoltă din cauza complicațiilor unor procese patologice. Cauzele pot fi numeroase, cum ar fi:

  • tumori
  • otrăviri
  • inflamații
  • leziuni la nivelul capului (traumatism cranio-cerebral)
  • operații
  • consecințe ale unui stop circulator
  • consecința bolii de altitudine
  • consecința unui accident vascular cerebral sever

Edemul cerebral este o tumefiere a creierului, lichidul pătrunzând în creier prin ceea ce se numește bariera hemato-encefalică. De fapt, sistemul circulator sanguin și sistemul nervos central sunt separate. Cauzele enumerate mai sus pot duce la deteriorarea acestei bariere. Fluidul refulează în creier și apasă pe diferite zone ale acestuia sau îi poate afecta alimentarea cu sânge și oxigen. Acest lucru poate duce la simptome precum tulburări de conștiență, dar și la o perturbare a funcțiilor vitale, precum și probleme motorii. De asemenea, presiunea intracraniană crescută poate provoca, de obicei, dureri de cap severe.

În cazul în care un medic diagnostichează un edem cerebral, există diferite opțiuni pentru tratarea pacientului, în funcție de mărimea edemului și de localizarea acestuia în creier. Uneori este suficientă ridicarea părții superioare a corpului și administrarea anumitor medicamente osmotice, dar se poate ajunge și la instalarea unui sistem de drenaj sau chiar la o trepanare, adică deschiderea craniului.

De ce este problematic zborul cu edem cerebral?

O persoană diagnostică cu edem cerebral se îmbarchează doar arareori în mod independent la bordul unei aeronave. De obicei, diagnosticul este urmat de un tratament spitalicesc și, chiar dacă edemul este minor și se tratează cu medicamente, este posibil ca medicul să sfătuiască insistent pacientul să nu zboare cu avionul.

Problema care poate apărea în cazul călătoriilor cu avionul este cauzată de presiunea insuficientă a aerului în cabina pasagerilor. Avioanele comerciale moderne au cabine presurizate, a căror presiune internă la o altitudine de croazieră de aproximativ 10.000 m este aproximativ echivalentă cu o altitudine de 2.500-3000 m deasupra nivelului mării. Fără o astfel de cabină presurizată, toți pasagerii ar trebui să poarte măști de oxigen și un costum presurizat. Presiunea atmosferică generată în mod artificial de la 2500 până la 3000 m deasupra nivelului mării nu reprezintă însă o problemă pentru o persoană sănătoasă.

zbor la nivelul mării

Pentru o persoană cu edem cerebral, o presiune a aerului doar ușor redusă în raport cu presiunea mai mare la care s-a dezvoltat edemul poate fi devastatoare. De exemplu, atunci când un pacient cu edem cerebral urcă la bordul unui avion în Frankfurt, Germania, presiunea aerului este de aproximativ 1000 hPa, adică 98,7% din presiunea aerului la altitudine zero. În avionul care a decolat, presiunea aerului se situează doar între 735 și 692 hPa sau aproximativ 70%. Astfel, presiunea aerului este redusă cu aproape 19%. În consecință, edemul cerebral se va extinde, deși nu în același raport, deoarece corpul uman este un fel de costum de presiune. Chiar și așa, doar câțiva milimetri sunt suficienți pentru a crește presiunea asupra creierului într-o asemenea măsură încât simptomele să se agraveze și să pună viața pacientului în pericol.

Cum poate fi transportat un pacient cu edem cerebral pe distanțe lungi?

În cazul în care o persoană se îmbolnăvește de edem cerebral în timpul unei vacanțe sau al unei călătorii de afaceri în străinătate, iar medicii curanți recomandă repatrierea acestuia din străinătate pentru a crește șansele de recuperare în mediul familiar, acest lucru se poate face numai prin intermediul unui zbor Sea Level.

Termenul de zbor Sea Level, adică la nivelul mării, descrie un zbor cu o aeronavă special echipată, care are o cabină de pasageri consolidată, în care se poate genera o presiune mai mare a aerului. În comparație cu un avion de pasageri normal, în a cărui cabină există o presiune a aerului corespunzătoare unei altitudini de aproximativ 2500-3000 m deasupra nivelului mării, într-un avion cu o cabină presurizată întărită există o presiune a aerului echivalentă unei altitudini de 800-900 m deasupra nivelului mării. Acest lucru previne pericolul ca edemul cerebral să se extindă până la o dimensiune periculoasă.

Calculul costului ambulanței aeriene

În plus, aeronava rămâne sub altitudinea de croazieră obișnuită, care, la rândul ei, depinde de ruta de zbor respectivă. Există mai multe aeronave de ambulanță aeriană care sunt echipate atât cu o cabină presurizată adecvată, cât și cu o autonomie care permite aducerea pacienților acasă chiar și din țări îndepărtate. Bineînțeles, aceste aeronave dispun de echipament medical adecvat și de personal medical care poate îngriji pacientul sau pacienții în timpul zborului.

Cât costă un zbor Sea Level cu un avion ambulanță?

O repatriere din străinătate într-o ambulanță aeriană echipată cu o cabină presurizată consolidată este o chestiune foarte individuală. Organizarea unui astfel de zbor implică luarea în considerare a unei varietăți de factori.

Trebuie să se răspundă la multe întrebări și să se găsească o soluție adecvată. Acest lucru este rareori realizat printr-o procedură standard, ci necesită o permanentă analiză a situației. La urma urmei, o persoană bolnavă trebuie să fie transferată în condiții de siguranță de la un pat undeva în lume la un pat într-un spital din țara de origine. Din aceste motive, la întrebarea privind costul unui zbor cu ambulanța aeriană nu se poate răspunde la modul general, ci numai după ce am discutat despre cazul dumneavoastră concret.

Vom fi bucuroși să clarificăm cele mai importante întrebări pe care le aveți, cum ar fi ruta de zbor, situația medicală, aeronava necesară, timpul de așteptare și numărul de persoane însoțitoare, în cadrul unei consultații.

De ce este Centrul de ambulanță aeriană partenerul potrivit?

În principiu, lucrurile stau astfel: organizarea a ceva extraordinar este cea mai simplă pentru persoanele care se ocupă zilnic de extraordinar și care fac acest lucru de ani de zile. Tocmai o astfel de descriere i se aplică și echipei de la Centrul de ambulanță aeriană, care a construit o rețea de parteneri și contacte la nivel mondial. În acest fel, Centrul de ambulanță aeriană se poate ocupa de multe lucruri prin intermediul canalelor oficiale rapide, pentru care un nespecialist poate avea nevoie uneori de săptămâni sau luni. Într-o situație de urgență, însă, nu prea este timp. Dimpotrivă, deseori avem la dispoziție numai câteva zile pentru a organiza un zbor de ambulanță. Prin urmare, Centrul de ambulanță aeriană este partenerul potrivit pentru a vă ghida spre succes.

Contactați-ne

Suntem bucuroși să vă transmitem oferta noastră în cel mai scurt timp posibil. Dacă aveți întrebări suplimentare și doriți să obțineți mai multe informații, ne puteți contacta zilnic, 24 de ore din 24.

Contactați-ne