Zborul în caz de fibroză pulmonară

Timp de citire: 4 minute

Pentru mulți oameni sănătoși, călătoriile în țări străine în timpul vacanțelor reprezintă una dintre cele mai mari plăceri, căci, la urma urmei, astăzi există cele mai bune condiții pentru călătorii fără griji. Atât pentru turiști, cât și pentru oamenii de afaceri, aproape orice punct de pe acest pământ poate fi atins în aproximativ 24 de ore, chiar dacă e nevoie să se parcurgă jumătate de glob. Totul, datorită transportului aerian modern. Pentru anumite boli, însă, există restricții în ceea ce privește acest mijloc de transport extrem de popular. Printre ele se numără și anumite boli pulmonare, cum ar fi fibroza pulmonară.

Ce este fibroza pulmonară?

radiografie

Plămânul uman, sau mai degrabă cei doi plămâni, sunt de fapt organe foarte extensibile, care se dilată și se contractă de aproximativ 20.000 de ori într-o zi. În acest proces, sunt inspirați și expirați 10.000 de litri de aer. Din punct de vedere schematic, plămânul seamănă cu un copac răsturnat și încapsulat. Ramurile și crengile sunt tuburile bronșice, care prezintă la capăt alveole. La nivelul alveolelor are loc schimbul de oxigen cu dioxid de carbon din celulele sanguine. La rândul lor, alveolele sunt înconjurate de țesut conjunctiv stabilizator. În cazul fibrozei pulmonare, acest țesut conjunctiv devine o problemă. Fibroza crește producția de țesut conjunctiv, care se întărește și lasă cicatrici. Flexibilitatea sa scade și, odată cu ea, scade și capacitatea de expansiune a alveolelor, ceea ce limitează din ce în ce mai mult schimbul de gaze.

Există numeroase cauze care pot declanșa unul dintre diferitele tipuri de fibroză. Printre acestea se numără anumite medicamente împotriva cancerului, dar și inhalarea fibrelor de azbest, a prafului fin de cuarț, alergiile la proteinele din praful de fân sau din excrementele de porumbel și chiar radioterapia utilizată pentru cancerul pulmonar. Simptomele fibrozei pulmonare includ dificultăți de respirație, tuse constantă, creșterea frecvenței respiratorii și toleranță scăzută la efort.

Totuși, fibroza pulmonară nu trebuie confundată cu BPOC. Aceasta este, la rândul ei, o boală pulmonară cronică, cu simptome similare, dar ale cărei cauze sunt diferite. 

De ce pot fi problematice călătoriile cu avionul în cazul fibrozei pulmonare?

Atunci când se lansează o rachetă, aceasta trebuie să parcurgă câțiva kilometri pentru a ajunge în spațiu. Atmosfera Pământului, care înconjoară planeta noastră, are o grosime de aproximativ 500-600 km. Pentru cei care nu au treburi de rezolvat în spațiu, doar primii 12 km sunt importanți – troposfera și tropopauza. În troposferă, până la o altitudine de aproximativ 8 km, conținutul de oxigen din aer este de aproximativ 21%. În tropopauza de deasupra, unde se deplasează majoritatea avioanelor comerciale, conținutul de oxigen este doar cu puțin mai mic. În realitate, dacă problema s-ar rezuma la oxigen, respirația ar trebui să funcționeze întotdeauna la fel de bine, fie că ne aflăm la nivelul mării, fie că ne aflăm pe Everest.

Problema este presiunea atmosferică: cu cât suntem mai aproape de Pământ, cu atât presiunea atmosferică este mai mare, deoarece atmosfera apasă pe el ca un strat de apă. Corpul nostru este adaptat la această presiune atmosferică de la altitudini de zero (nivelul mării) până la aproximativ 1.500 m, în funcție de locul în care trăim. De asemenea, oamenii se pot obișnui cu altitudinile mai mari prin creșterea automată a cantității de oxigen din sânge. Acest lucru necesită însă timp.

De regulă, presiunea scăzută a aerului devine o problemă pentru majoritatea oamenilor la altitudini de aproximativ 3.000 de metri. Asta ar însemna că, într-un avion de linie care zboară la 10.000 m, fiecare pasager ar trebui să tragă constant aer în piept. Dar avioanele sunt echipate cu cabine presurizate, care mențin presiunea aerului la un nivel de altitudine de aproximativ 2.500 de metri. Cu toate acestea, ca și în cazul multor alte boli pulmonare, chiar și 2.500 m reprezintă o problemă foarte gravă pentru persoanele cu fibroză pulmonară, deoarece rigidizarea țesutului conjunctiv din jurul alveolelor nu permite creșterea necesară a conținutului de oxigen din sânge sau o face doar într-o măsură limitată. Adesea, pacienții trebuie să primească oxigen suplimentar, dar, în mod normal, oxigenul medical nu este permis la bordul unei aeronave obișnuite. Prin urmare, de multe ori zborul cu o aeronavă de linie nu este posibil pentru pacienții cu fibroză pulmonară.

Serviciul de ambulanță aeriană

Bombardier Learjet 45

Fibroza pulmonară este de obicei cronică și progresează lent. În anumite cazuri, poate apărea și o evoluție relativ rapidă și severă a bolii. Prin urmare, este foarte posibil ca medicii să detecteze boala abia la sosirea în altă țară, ceea ce face dificilă călătoria spre casă cu un avion comercial normal. Într-un astfel de caz, pacienții tind să își dorească să se întoarcă acasă într-un interval de timp rezonabil, ceea ce face ca avionul să fie singurul mijloc de transport adecvat. El nu este permis, însă. Așadar, singura opțiune de întoarcere acasă rămâne ambulanța aeriană dotată cu echipament special. La bordul unei aeronave de ambulanță se află echipamente medicale moderne. De asemenea, oxigenul suplimentar face parte din echipamentul de bază.

Călătoria cu avionul în cazul fibrozei pulmonare prin zbor Sea Level

O ambulanță aeriană adecvată pentru un zbor Sea Level are o cabină presurizată consolidată, care menține presiunea aerului la un nivel de aproximativ 600-900 m chiar și la altitudini de croazieră de 9 000 sau 10 000 m. Ambulanța aeriană este echipată cu un sistem de alimentare cu oxigen. În plus, la bordul navei se află personal medical calificat, care intervine în caz de insuficiență respiratorie și dispune ca pacientul să fie ventilat cu oxigen. Acest lucru este necesar mai ales pentru că pot apărea schimbări rapide ale presiunii aerului atât în timpul coborârii, cât și în timpul urcării, chiar și în cazul cabinelor presurizate și consolidate.

Cât costă un astfel de zbor Sea Level cu o ambulanță aeriană?

Transportul unei persoane care suferă de fibroză pulmonară nu poate fi defalcat din punct de vedere logistic. O persoană grav bolnavă trebuie să se afle în centrul atenției și să aibă parte de diverse măsuri pentru ca transferul să fie cât mai lipsit de complicații și cât mai ușor posibil. Pacienții au nevoie de îngrijire medicală specială. Acest lucru necesită experți, de la medicul curant din străinătate, la transportul la aeroport, la echipa de la bord, calificată corespunzător din punct de vedere aeromedical, la transportul de la sosirea în România la spital, dacă este necesar, și în cele din urmă la pregătirea medicală, din nou, dacă este necesar.

În plus, trebuie cântărit și planificat atent întregul traseu de călătorie, la mijloc nefiind vorba doar de ruta aeriană. De la locul de cazare în țara de destinație până la locul de cazare în România, totul trebuie organizat în cel mai eficient mod posibil. De obicei, un transport cu ambulanța implică atât vehicule aeriene, cât și vehicule terestre. Este nevoie de o sincronizare precisă a tuturor forțelor implicate, de la șoferii din ambulanțe la piloți și la supraveghetorii aeroporturilor din ambele țări. 

De aceea, fiecare zbor cu ambulanța este o chestiune individuală, a cărei structură de costuri nu poate fi generalizată. Vom fi bucuroși să discutăm cu dumneavoastră despre situația dumneavoastră concretă în cadrul unei consultații și să vă oferim un preț orientativ convenabil.

Zbor de retur cu Centrul de ambulanță aeriană

Zborul de retur cu o boală respiratorie atât de gravă precum fibroza pulmonară nu poate fi pur și simplu rezervat la ghișeu. Pentru organizarea sa, este nevoie de profesioniști ca noi, cei de la Centrul de ambulanță aeriană. Datorită rețelei noastre mondiale și a numeroșilor ani de experiență, asigurăm transportul de retur în condiții de siguranță, în regim ambulatoriu, din aproape toate țările din lume.

Contactați-ne 

Suntem bucuroși să vă transmitem oferta noastră în cel mai scurt timp posibil. Dacă aveți întrebări suplimentare și doriți să obțineți mai multe informații, ne puteți contacta zilnic, 24 de ore din 24.

Contactați-ne