Zborul în caz de tumoare cerebrală

Timp de citire: 3 minute

În fiecare an, mii de oameni se îmbolnăvesc din cauza unei dereglări care apare în procesul de proliferare a celulelor la formarea de țesuturi corporale noi în zona creierului. În limbajul curent, această problemă este cunoscută ca tumoare cerebrală sau tumoare pe creier.

tumoare pe creier

Dar ce este, mai exact, o tumoare cerebrală?

Cel mai simplu mod de a descrie o tumoare cerebrală este o proliferare necontrolată a celulelor. Din punct de vedere medical, numai tumorile țesutului neuroectodermal sunt tumori cerebrale. Cu toate acestea, există și tumori intracraniene care ajung în creier ca metastaze ale altor tumori maligne, cum ar fi cancerul de sân. Cea mai mare problemă în cazul unei tumori cerebrale este locul de origine. Creierul este foarte bine protejat de craniul uman, ale cărui oase au o grosime de aproximativ 7 mm. În același timp, însă, nu există posibilități de eludare în cazul în care se produce o umflătură. Apropo, tumor este cuvântul latin pentru umflătură. Acesta este motivul pentru care atât tumorile cerebrale benigne, cât și cele maligne sunt periculoase.

Chiar și atunci când este mică, tumoarea poate afecta anumite zone ale creierului, în funcție de locul în care se află. Asta complică și îndepărtarea chirurgicală, care implică întotdeauna riscul de a deteriora țesutul sănătos din jur. De regulă, se încearcă tratarea tumorii cerebrale cu radiații sau chimioterapie, sau inducerea regresiei proliferării celulare în sine. Acest proces poate dura uneori luni de zile, iar adesea există riscul ca tumoarea cerebrală să revină.

Dacă vă aflați în străinătate și vă plângeți de o durere de cap severă și neobișnuită, de exemplu, medicul dumneavoastră vă poate diagnostica o tumoare cerebrală în curs de formare. Acest lucru trezește, în mod natural, dorința de a reveni acasă cât mai curând posibil, dar este foarte posibil ca medicul să vă sfătuiască să nu zburați acasă – și pe bună dreptate.

De ce poate fi problematic zborul cu o tumoare cerebrală

Corpul uman este obișnuit să poarte o sarcină destul de grea și face acest lucru în mod constant, chiar și în timpul somnului. În funcție de situația în care ne aflăm, pe un munte sau pe malul mării, presiunea atmosferică, adică presiunea pe care atmosfera o exercită asupra noastră, este diferită. La urma urmei, atmosfera ajunge la o înălțime de 10.000 m, ceea ce înseamnă câteva kilograme.

Cu toate acestea, această presiune atmosferică nu se află doar deasupra noastră, ci și în interiorul și în jurul nostru. Sângele uman, de exemplu, transportă molecule de oxigen, un gaz care se dilată sau se contractă odată cu creșterea sau scăderea presiunii atmosferice. Acest proces afectează fiecare organ din corp și, desigur, și celulele unei tumori cerebrale. În avion, presiunea aerului scade, iar celulele tumorii cerebrale se extind, ceea ce crește și mai mult presiunea asupra zonelor cerebrale înconjurătoare și poate avea efecte care pun în pericol viața persoanei în cauză.

Medicul poate recomanda un zbor la nivelul mării

zbor la nivelul mării

Desigur, un medic care diagnostichează o tumoare cerebrală la un turist sau la un afacerist aflat în deplasare va fi conștient de aceste probleme. În primul rând, tratamentul unei tumori cerebrale durează mai multe săptămâni sau chiar luni. Totuși, pacientului nu i se poate cere să rămână în străinătate pentru o perioadă atât de lungă, pentru că riscul la care se supune când se întoarce acasă cu avionul este prea mare. Soluția pentru a ieși din această dilemă este indicația medicală ca pacientul să se întoarcă acasă cu o ambulanță aeriană care să zboare la nivelul mării.

Cum funcționează un zbor la nivelul mării - Sea Level?

Avionul de linie atinge o altitudine de croazieră de aproximativ 10 000 m. Cu toate acestea, presiunea aerului din cabina de pasageri este echivalentă doar cu o altitudine de 2.500 de metri. Acest lucru se datorează atmosferei artificiale create în aeronavă, cabina fiind presurizată. Pentru oamenii sănătoși, altitudinea de 2500 m nu este o problemă, dar pentru persoanele cu tumori cerebrale devine o situație dificilă, așa cum am descris mai sus.

Un zbor Sea Level folosește o ambulanță aeriană a cărei cabină este întărită suplimentar, ceea ce permite creșterea presiunii aerului, astfel încât aceasta să corespundă aproximativ unei altitudini de 800-900 m. În plus, pilotul nu urcă la altitudinea maximă de zbor, ci rămâne ușor sub ea; de exemplu, în loc de 10.000 m, atinge doar 7.000 m. Această presiune artificială a aerului creată prin adaptarea altitudinii menține expansiunea celulelor tumorale din creier într-un interval care nu prezintă, de obicei, vreun pericol.

Cât costă un zbor cu ambulanța aeriană?

Apariția unei tumori cerebrale nu ține de predispoziții ereditare sau de locul în care vă aflați. Poate apărea în orice moment și în orice loc din lume, motiv pentru care orice calcul al costurilor unui zbor cu ambulanța aeriană depinde mai întâi de locul de pe glob în care a fost pus diagnosticul. Numai după ce acest lucru a fost determinat pot fi calculate și costurile suplimentare.

Apropo, un zbor cu ambulanța nu seamănă aproape deloc cu zborurile de linie sau charter, motiv pentru care este inutil să aducem în discuție prețurile companiilor aeriene low-cost. Singurul scop al unui zbor cu ambulanța aeriană este de a transporta o persoană bolnavă acasă în siguranță. Acest lucru necesită un efort corespunzător, iar costurile aferente trebuie calculate în funcție de cazul concret. Experiența ajută la estimări iar Centrul de ambulanță aerienă are multă experiență. 

Repatrierea din străinătate cu Centrul de ambulanță aeriană

Diagnosticul de tumoare cerebrală reprezintă o problemă medicală foarte complexă, și aproape la fel de complexă este și organizarea unei repatrieri din străinătate, sub premisa unui zbor Sea Level. În calitate de profesioniști cu ani de experiență în repatrierea pacienților de pe toate continentele lumii, echipa Centrului de ambulanță aeriană știe cum să gestioneze zborul de întoarcere a unui pacient bolnav în mod rapid, simplu și eficient din punctul de vedere al costurilor.

Contactați-ne

Suntem bucuroși să vă transmitem oferta noastră în cel mai scurt timp posibil. Dacă aveți întrebări suplimentare și doriți să obțineți mai multe informații, ne puteți contacta zilnic, 24 de ore din 24.

Contactați-ne