Zborul persoanelor care suferă de răceală

Timp de citire: 3 minute

Tuse, răceală, răgușeală. Trei cuvinte familiare care sunt menționate frecvent în legătură cu o răceală. În medie, fiecare adult din Europa Centrală este afectat de răceală de 1-2 ori pe an și face față simptomele mai bine sau mai rău, pornind, în toate situațiile, de la principiul că o răceală durează aproximativ o săptămână.

Bărbat care suferă de răceală

Dar ce reprezintă, de fapt, o răceală?

Termenul răceală nu provine din lumea medicală de specialitate, ci descrie în general o stare de sănătate. În medicină, termenul colocvial de răceală sau „infecție de natură gripală” reprezintă o boală infecțioasă care afectează mucoasele nasului, gâtului și/sau ale bronhiilor.

Factorii declanșatori sunt reprezentați de virusuri care sunt transmise fie prin intermediul căilor respiratorii de persoane deja infectate, fie ca infecție prin frotiu, fie se află deja în gât și sunt activate, de exemplu, de curenții de aer rece. Pe lângă virusuri, și bacteriile pot fi implicate într-o infecție a bronhiilor, respectiv a tractului respirator. În astfel de cazuri, vorbim de o suprainfecție.

Simptomele unei răceli sunt foarte diverse și nu apar în mod explicit doar în cazul unei răceli. Acestea pot include:

  • Nas înfundat
  • Rinoree
  • Răgușeală
  • Dureri în gât
  • Febră
  • Tuse
  • Oboseală excesivă
  • Cefalee

Uneori, tranzițiile către un alt tablou clinic sunt fluide. O răceală se poate transforma în pneumonie, infecții acute ale urechii medii sau sinuzită.

De ce nu se recomandă zborul unei persoane care suferă de răceală?

Există cel puțin două motive pentru care nu ar trebui să zburați dacă sunteți răcit: În primul rând, mucoasele din nazofaringe sunt inflamate. Dar aici se află legătura cu urechea medie. Chiar dacă este greu de imaginat și se pune întrebarea ce legătură are nasul cu urechile, această conexiune are de fapt rolul de a ventila urechea medie. Atunci când mucoasele sunt inflamate, această cale de legătură, numită tubă auditivă, este obturată parțial sau complet. În acest caz vorbim despre un catar tubar.

Problema atunci când zburăm este că, la reducerea altitudinii sau la aterizare este exercitată presiune la nivelul urechilor. De regulă, presiunea poate fi egalizată în urechea medie prin căscat, mestecarea de gumă sau prin strângerea nărilor cu degetele. Cu toate acestea, acest lucru nu funcționează întotdeauna în cazul unei tube blocate. În consecință, în urechea internă pot apărea leziuni permanente.

În mod normal, zborul cu avionul nu reprezintă o problemă în cazul unei răceli ușoare, dar poate fi periculos dacă mucoasele bronhiilor sunt inflamate. Nu este un fenomen neobișnuit ca o răceală să reprezinte începutul unui catar bronșic. În cazul catarului bronșic, în bronhii se formează o cantitate ridicată de mucus, care este eliminată în mod normal prin tuse. În același timp este limitată funcția pulmonară.

Mucusul vâscos împiedică transferul de bule de aer la capetele bronhiilor. Într-un avion, presiunea aerului este scăzută, cu valori care corespund unei altitudini de aproximativ 2500 m deasupra nivelului mării. Pentru o persoană sănătoasă sau care suferă de o formă ușoară a afecțiunii, o astfel de situație nu este problematică, dar pentru persoanele care prezintă catar bronșic poate fi problematic: Presiunea scăzută a aerului determină creșterea frecvenței respiratorii, care este deja mai mare decât în mod normal din cauza catarului. În mod suplimentar, există o stare generală alterată datorită celorlalte simptome ale răcelii. În anumite circumstanțe, toate acestea pot exercita un efect negativ asupra cordului, mai ales dacă există poate deja afecțiuni preexistente, dacă pasagerul fumează, nu face sport și este supraponderal.

În caz de urgență, zburați în siguranță cu ambulanța aeriană, chiar dacă sunteți răcit.

Dacă o răceală nu este vindecată corespunzător, aceasta poate fi, în anumite cazuri, factorul declanșator al unor boli grave, care pot fi agravate de un zbor. Uneori, însă, zborul este inevitabil, chiar dacă persoana în cauză suferă de o răceală „puternică”. Cu un zbor cu ambulanța aeriană, riscul poate fi redus într-o asemenea măsură, încât situația periculoasă poate fi clasificată ca fiind minoră.

În cazul unui zbor cu ambulanța aeriană, dacă este necesar, se poate folosi așa-numitul zbor Sea-Level (la nivelul mării) pentru a evita scăderea presiunii atmosferice cauzată de ridicarea la altitudini mai mari. Pe de o parte, în acest scop se utilizează o cabină presurizată rigidizată, în care presiunea atmosferică rămâne sub valoarea critică. În al doilea rând, nu se zboară la altitudinile folosite de avioanele de pasageri.

Pe de o parte, acest lucru are ca rezultat o presiune mult mai mică în urechea internă în timpul zborului de aterizare și, pe de altă parte, o presiune mai mică asupra căilor respiratorii. În mod suplimentar, personalul medical și tehnologia medicală adecvată sunt disponibile la bordul unui zbor de ambulanță aeriană pentru a face față eventualelor situații critice și pentru a evita daunele consecvente asupra sănătății.

Care sunt costurile unui zbor cu ambulanța aeriană?

Răspunsul la întrebarea privind costurile pentru un zbor cu ambulanța aeriană poate fi formulat doar pe baza unor date concrete. Situația de fapt este atât de diferită pentru fiecare zbor cu ambulanța aeriană, încât nu poate exista un răspuns general. Diferiți parametri prezintă relevanță pentru calculul exact:

  • Distanța de zbor
  • Urgența
  • Starea pacientului
  • Numărul de persoane însoțitoare
  • Transporturile terestre

Utilizăm acești factori pentru a calcula prețul pentru transportul dumneavoastră individual în calitate de pacient.

Profesioniștii în organizarea zborurilor de ambulanță

Asigurarea rapidă a unui zbor adecvat cu ambulanța aeriană, inclusiv a echipajului și a personalului medical de însoțire, a echipamentului adaptat în funcție de pacient, cu tehnologia medicală corespunzătoare, și clarificarea solicitărilor formulate de către autorități, precum și obținerea permiselor de pe aeroporturile implicate. Centrala de coordonare a zborurilor cu ambulanța aeriană beneficiază de o experiență acumulată de-a lungul anilor și și-a dezvoltat o rețea excelentă pentru a organiza un zbor cu ambulanța aeriană chiar și cu o zi înainte.

Aveți întrebări?

Dacă doriți să aflați mai multe despre transportul nostru medical cu avionul, consultați lista noastră de întrebări cel mai des puse (FAQ).

Contactați-ne

Suntem bucuroși să vă transmitem oferta noastră în cel mai scurt timp posibil. Dacă aveți întrebări suplimentare și doriți să obțineți mai multe informații, ne puteți contacta zilnic, 24 de ore din 24.

Contactați-ne