Zborul unei persoane bolnave: Când este periculos?

Timp de citire: 5 minute

O persoană bolnavă ar trebui sau nu să zboare?

Evident: orice persoană grav bolnavă nu ar trebui să călătorească cu avionul pe un zbor de linie. Dar cum rămâne cu problemele minore de sănătate? O răceală este deja un motiv de anulare a zborului? Dar dacă persoana prezintă febră, acuză dureri de dinți sau a suferit o fractură imobilizată cu ajutorul aparatului ghipsat? Vă explicăm care sunt afecțiunile pentru care un zbor de linie nu este recomandat sau chiar periculos.

Zborul ca situație excepțională

Dar mai întâi se pune întrebarea: Ce are zborul atât de special, încât afecțiunile și durerile, care sunt perfect sub control la sol, se pot agrava în acest caz? Există doi factori pe care ar trebui să îi luați în considerare în acest context.

Modificarea presiunii aerului

În cabina de pasageri a unui avion de linie, presiunea aerului este mai redusă decât la nivelul solului. Presiunea din cabină este aproximativ echivalentă cu condițiile de pe un vârf de munte la o altitudine de aproximativ 2.500 de metri. Un organism sănătos poate face față cu ușurință efectelor acesteia. Pentru a face față aerului cu un nivel cea mai redus de oxigenare, respirația înregistrează o accelerare discretă.

Situația este diferită în asociere cu anumite afecțiuni. Problemele de sănătate se pot agrava în timpul zborului - cu consecințe neplăcute și uneori chiar periculoase. De aceea, se recomandă prudență chiar și în cazul unor boli aparent inofensive.

afişajul presiunii aerului

Starea de sănătate a călătorilor

Pilotul unui avion de linie își asumă responsabilitatea pentru bunăstarea pasagerilor săi pe durata zborului. Aceasta înseamnă nu numai că aterizează în siguranță, ci include și protecția împotriva bolilor sau a rănilor grave.

Prin urmare, în cazul în care pilotul (sau un membru al echipajului său) consideră că prezența unui pasager reprezintă un pericol pentru el sau pentru ceilalți pasageri, nu va permite accesul persoanei respective la bord. Având în vedere spațiile restrânse disponibile în avion, bolile contagioase reprezintă adesea un motiv de excludere de la dreptul de călătorie.

Zborul persoanelor care suferă de răceală

Erkälteter Passagier

O răceală nu constituie, în mod normal un motiv pentru a renunța la o călătorie cu avionul. Boala este atât de inofensivă încât, în mod normal, nu determină echipajul să refuze accesul persoanei în cauză la bord el. Posibila infectare cu o răceală inofensivă nu prezintă un risc grav și constituie o situație rezonabilă care trebuie acceptată și de către ceilalți pasageri.

Zborul în care suferiți de o răceală nu reprezintă, de regulă, o problemă nici pentru sănătatea dumneavoastră. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați în prealabil că sistemul de echilibrare a presiunii din urechi este funcțional. Ceea ce este important în acest context este sunetul caracteristic de „pocnitură” în urechi atunci când înghițiți cu putere sau când încercați să expirați pe nas în timp ce strângeți de nări.

În măsura în care sistemul de echilibrare a presiunii nu funcționează, ar trebui să renunțați la zbor. În caz contrar, riscați dureri severe de cap și de urechi, care pot persista chiar și după aterizare. În cazuri extreme, este posibilă chiar sângerarea sau spargerea timpanului.

Aflați mai multe despre zborul persoanelor care suferă de răceală

Zborul persoanelor cu febră

 Pacient cu febră

Situația este mai problematică dacă vă confruntați cu febra. Febra este doar un simptom al unei boli subiacente. Multe dintre aceste afecțiuni sunt contagioase și, prin urmare, reprezintă un pericol pentru ceilalți călători. În funcție de diagnosticul exact, schimbarea presiunii atmosferice poate fi periculoasă pentru călător sau cel puțin poate cauza probleme. Prin urmare, nu ar trebui să zburați niciodată fără o apreciere rațională a situației dacă aveți febră - mai ales dacă nu cunoașteți cauza exactă a febrei.

De asemenea, alți doi factori ne sfătuiesc să nu luăm avionul dacă avem febră: Pe de o parte, riscul de tromboză crește în timpul zborului. Pe de altă parte, odihna este cel mai bun antidot pentru febră. Și nu aveți parte de așa ceva în timpul unui zbor.

Aflați mai multe despre riscurile de a zbura cu febră

Zbor cu infecție a urechii medii (otită)

Femeie cu dureri de urechi

Infecțiile urechii medii, respectiv otitele nu sunt de neglijat. Aceasta provoacă deja dureri neplăcute de urechi atunci când ne aflăm la sol, iar în timpul zborului există riscul unor dureri și mai intense. Tuba auditivă, care este responsabilă pentru echilibrarea presiunii, se umflă datorită inflamației și este astfel suprasolicitată de schimbarea presiunii aerului. Ca urmare, durerile de urechi se poate agrava semnificativ în timpul zborului și, în cazuri extreme, puteți suferi leziuni ale timpanului.

Trebuie să se acorde o atenție deosebită copiilor: aceștia dispun de o tubă auditivă mai îngustă, ceea ce determină inflamarea mai rapidă a acestora. Astfel, problemele din timpul zborului sunt mai probabile la copiii care suferă de otită medie decât în cazul adulților.

Zbor cu infecție gastrointestinală

 Femeie cu infecție gastrointestinală

O infecție gastrointestinală reprezintă un motiv suficient pentru a renunța la zborul care urmează - pentru binele dumneavoastră, dar și al celorlalți pasageri. La aeroport, și, cu atât mai mult, la bordul avionului, împărțiți un număr foarte redus de toalete cu mulți alți pasageri. Deoarece majoritatea infecțiilor gastrointestinale pot fi transmise prin folosirea toaletei în comun cu o persoană infectată, îi expuneți pe ceilalți pasageri unui risc ridicat de infectare. Din cauza numărului mic de toalete, riscați ca toate cabinele să fie ocupate atunci când este cel mai urgent pentru dumneavoastră.

Dar poate apărea și o altă problemă: O boală gastrointestinală generează deja un efect negativ asupra echilibrului dumneavoastră de lichide, deoarece pierdeți mult lichid. Combinația cu aerul foarte uscat din avion vă poate provoca deshidratarea. Și, având în vedere că sistemul dumneavoastră digestiv este afectat, nu puteți contracara această situație prin simpla consumare a unei cantități ridicate de lichide în timpul zborului.

Zbor cu dureri dentare

 Femeie cu dureri de dinți

Din fericire, durerile dentare nu sunt contagioase. Astfel, nimeni nu trebuie să își facă griji pentru ceilalți pasageri dacă vă urcați în avion cu o durere de dinți. Dar pentru dumneavoastră, zborul poate fi destul de neplăcut în aceste condiții. Cariile pot provoca formarea unor mici cavități sub dinți. Din cauza presiunii scăzute a aerului, aerul din aceste carii se dilată și apasă pe nervii deja iritați ai dintelui. Rezultatul: durerea dumneavoastră de dinți se agravează.

De altfel, dinții pot provoca dureri din cauza schimbării presiunii, chiar dacă o persoană nu a prezentat probleme dentare atunci când se afla la sol. De asemenea, se pot forma pungi de aer sub plombe sau punțile care nu sunt aplicate în condiții optime, iar acestea apasă pe nervi în timpul zborului.

Zbor cu un aparat ghipsat

 Braț rupt cu gips

În primele 24 de ore după o fractură, este interzis zborul cu avionul. Chiar dacă fractura s-a produs în urmă cu 24-48 de ore, zborurile pe distanțe scurte de până la două ore sunt „doar” nerecomandate, în timp ce zborurile mai lungi sunt în continuare interzise. În primele șapte zile se prescrie un ghips decupat– ceea ce înseamnă adică un bandaj ghipsat care a fost tăiat pe lungime într-un anumit punct - și se recomandă, de asemenea, un ghips decupat și după expirarea intervalului de șapte zile.

Motivul pentru toate aceste reglementări: un bandaj ghipsat nu lasă loc pentru ca țesutul să se dilate. Dar, din cauza presiunii scăzute a aerului, exact acest fenomen se produce în timpul unui zbor de linie. Acest fenomen poate cauza probleme circulatorii sau deteriorări ale țesutului. Primele două zile după o fractură sunt deosebit de riscante, deoarece țesutul din zona respectivă este oricum deosebit de tumefiat în această perioadă.

Dacă piciorul sau laba piciorului a fost imobilizată în aparat ghipsat, sunteți expus unui pericol suplimentar: riscurile ca, în timpul zborului, să se formeze o tromboză venoasă la nivelul gambei se intensifică. La călătorii sănătoși, mișcarea piciorului stimulează fluxul sanguin și previne tromboza. Dar dacă piciorul a fost imobilizat cu un ghips, nu mai dispuneți de această posibilitate de prevenire, iar riscul crește.

În principiu, ar trebui să vă informați cu privire la reglementările exacte ale companiei aeriene la care apelați înainte de a opta pentru un zbor de linie dacă aveți un aparat ghipsat. Anumite companii aeriene se abat de la regulile descrise mai sus sau solicită în continuare prezentarea unui certificat medical care să ateste capacitatea de zbura.

În cazul afecțiunilor grave: zbor cu ambulanța aeriană

Ambulanță la aeroport

Dacă nu puteți lua zborul de linie rezervat din cauza unei boli, veți avea nevoie de o soluție alternativă. Dacă este vorba despre un zbor de plecare, în cele mai multe cazuri ar trebui să amânați sau să anulați călătoria. Cu toate acestea, dacă pierdeți zborul de întoarcere, situația devine mai complicată.

În cazul unor afecțiuni minore, cum ar fi problemele de sănătate discutate în acest text, dispuneți frecvent de posibilitatea de amânare a zborului de întoarcere și de valorificare a timpului necesar în scop de vindecare. În cazul deplasărilor pe distanțe mai scurte, este posibil să aveți la dispoziție și un alt mijloc de transport, de exemplu o mașină închiriată sau trenul. În aceste situații nu trebuie să vă faceți griji cu privire la schimbarea presiunii aerului și, cel puțin într-o mașină închiriată, nu expuneți pe nimeni la riscul de infecție. Bineînțeles, condiția este să fiți, în principiu, într-o formă corespunzătoare pentru a călători și să nu fiți imobilizat la pat sau chiar să fiți internat.

Pentru o repatriere în străinătate în cazul unor boli mult mai grave (de exemplu, pneumonie, infarct sau accident vascular cerebral), intră în schimb în discuție doar un zbor cu ambulanța aeriană, În acest caz zburați însoțiți de un medic care dispune la bord de echipament modern de terapie intensivă. Acest lucru înseamnă că până și pacienții grav bolnavi pot fi aduși acasă în siguranță.

Aveți întrebări?

Dacă doriți să aflați mai multe despre transportul nostru medical cu avionul, consultați lista noastră de întrebări cel mai des puse (FAQ).

Contactați-ne

Suntem bucuroși să vă transmitem oferta noastră în cel mai scurt timp posibil. Dacă aveți întrebări suplimentare și doriți să obțineți mai multe informații, ne puteți contacta zilnic, 24 de ore din 24.

Contactați-ne