Zborul unei persoane cu stare febrilă: Când devine periculos?

Timp de citire: 7 minute

Zborul unei persoane cu stare febrilă: un risc

Zborul unei persoane cu stare febrilă poate fi foarte periculos atât pentru persoana bolnavă, cât și pentru ceilalți pasageri. Riscul deja crescut de tromboză în timpul zborului se intensifică și mai mult, organismului slăbit îi este greu să se odihnească în avion și, în funcție de afecțiune, există riscul de contaminare a celorlalți pasageri. În mod suplimentar, motivul febrei poate fi reprezentat de prezența unei afecțiuni care, la rândul său, poate fi agravată de zbor.

Termometru

Cu alte cuvinte: zborul unei persoane cu stare febrilă nu este o idee bună - cel puțin pe un zbor de linie. Vă explicăm legăturile existente și vă prezentăm o alternativă în cazul în care nu este posibil un zbor de linie.

Ce reprezintă febra?

Febra reprezintă o creștere a temperaturii interioare a corpului, care apare, de regulă, ca o reacție naturală de apărare împotriva bolilor. La om, o temperatură corporală de 38°C sau mai mare este considerată febră. Cu toate acestea, febra în sine nu reprezintă, de regulă, o boală, ci un simptom al unei afecțiuni de bază. De regulă, este vorba despre o infecție, dar febra poate avea și alte cauze, cum ar fi o afecțiune tumorală.

În prima fază, se înregistrează frecvent frisoane și o senzație intensificată de frig. În acest caz, organismul trimite semnalul că îi este frig pentru a crește semnificativ temperatura corpului. De obicei, bolnavul reacționează cu haine călduroase, pături groase sau o sticlă de apă caldă și contribuie astfel la rândul său la agravarea situației. În mod normal, organismul este capabil să limiteze nivelul febrei fără ajutor înainte, ca aceasta să devină ea însăși un pericol. Acesta ar fi cazul unei temperaturi corporale de peste 41,5°C.

În cazul în care febra scade, acest proces este adesea asociat cu o senzație puternică de căldură, transpirație și o pierdere corespunzătoare de lichide. Prin urmare, este importantă o hidratare semnificativă în perioadele de febră și compensarea pierderii de lichide. De altfel, măsurile de scădere a febrei prin administrarea de medicamente sau remedii casnice fac în prezent obiectul controverselor. Deoarece febra reprezintă, de regulă, o reacție de dorit a sistemului imunitar, care se reglează de la sine în situații normale, intervenția în acest proces prezintă rareori utilitate.

Riscul majorat de tromboză la zborul unei persoane cu stare febrilă

În timpul unui zbor, riscul de tromboză este majorat în principiu: Pasagerul rămâne imobilizat în scaunul său pentru o perioadă lungă de timp, aerul din cabină este uscat și, adesea, consumul de lichide este redus. Acest lucru face ca sângele să fie mai vâscos și se pot forma cheaguri de sânge, așa-numitele tromboze.

Reprezentarea schematică a unei tromboze

Dacă un călător suferă de febră, aceste efecte sunt uneori intensificate: o persoană care este deja slăbită se va mișca și mai puțin în timpul zborului în comparație cu un pasager sănătos. Iar posibila hidratare insuficientă poate fi agravată de o nevoie crescută de lichide din cauza febrei. Nu în ultimul rând, febra este adesea cauzată de o infecție care poate conduce la procese inflamatorii în organism. Aceste procese pot reduce și mai mult rata de curgere a sângelui și pot intensifica riscul de tromboză.

Consecințele unei tromboze pot fi grave, în funcție de caz. La nivelul membrelor inferioare, acestea pot provoca durere sau o senzație de greutate. Devine și mai problematic dacă o parte din cheagul de sânge se desprinde și ajunge la organele vitale. Această situație poate conduce la o embolie (cum ar fi o embolie pulmonară), care, în cel mai rău caz, poate fi fatală. În cazul unei embolii, sunt posibile și leziuni permanente ale organelor. Având în vedere doar aceste consecințe potențiale, nicio persoană care prezintă o stare febrilă nu ar trebui să se urce la bordul unui avion fără a aprecia rațional situația. Dar există și alte motive.

Lipsa de odihnă în timpul unui zbor

Locul persoanelor grav bolnave este adesea în pat, iar acestea ar trebui să se odihnească. Acest lucru permite sistemului imunitar să își facă treaba și să lupte eficient împotriva bolii. Pe de altă parte, un zbor la bordul unui avion de linie este foarte obositor pentru o persoană bolnavă: încă de la check-in, pasagerul trebuie să stea în picioare, în avion poate sta jos, dar, de obicei nu se poate întinde, iar după aterizare, își continuă deplasarea către destinație. În mod suplimentar, pasagerul bolnav trebuie să aibă grijă de bagajele sale în timpul cât timp se află în ambele aeroporturi - eventual valize grele.

Toate acestea nu sunt favorabile activității sistemului imunitar. În consecință, boala este combătută mai puțin eficient și, prin urmare, se prelungește sau poate chiar se agravează. Așadar, pacientul cu febră nu-și face nici un favor dacă se urcă în avion.

Riscul de contaminare a celorlalți călători

Dar nu numai că pacientul nu-și face singur un serviciu, ci îi expune și pe ceilalți călători la un risc inutil atunci când se urcă în avion cu febră. Cauza febrei este reprezentată, de regulă, de o infecție, iar multe dintre aceste boli infecțioase sunt contagioase. Acestea variază de la neplăceri destul de inofensive, cum ar fi o gripă ușoară, până la COVID-19 sau alte infecții care pun viața în pericol, multe dintre acestea, însă, nu mai sunt însă atât de frecvente în Europa.

Tușește bărbat în avion

Astfel, dacă nu se poate exclude faptul că febra este cauzată de o boală contagioasă, este extrem de nechibzuită decizia de a efectua o călătorie cu un zbor de linie. La urma urmei, în timpul unui zbor, deseori pasagerul stă pe scaun foarte aproape de un străin timp de ore întregi și atinge suprafețe pe care mulți alți pasageri le-au atins deja - de exemplu, mânerul ușii de la toaletă sau cotiera pe care pasagerul din zborul anterior și-a pus deja mâinile. Prin urmare, este foarte ușor ca virușii să se răspândească la bordul avionului și să infecteze alți pasageri.

Agravarea bolii de bază

Schimbările de presiune atmosferică din timpul zborului pot, de asemenea, să influențeze în mod negativ afecțiunea de bază. Uneori, acest lucru este neplăcut, dar în cele din urmă inofensiv - de exemplu, în cazul unei infecții a urechii medii. În acest caz, egalizarea presiunii în ureche nu funcționează atât de bine, ceea ce poate conduce la dureri intense de ureche în timpul decolării și aterizării.

Alte afecțiuni, cum ar fi pneumonia, sunt afectate într-un mod mult mai periculos de presiunea scăzută a aerului: această afecțiune face ca absorbția de oxigen prin plămâni să nu mai funcționeze la fel de bine. Presiunea mai scăzută din cabina avioanelor de pasageri are un efect similar. În combinație, acest lucru poate însemna că saturația de oxigen a unui pacient care suferă de pneumonie scade până la un nivel care pune viața în pericol. Astfel, mai ales dacă nu se știe ce boală provoacă febra, ar trebui evitate complicațiile stării de sănătate și evitate deplasările cu avionul.

Poate compania aeriană să refuze accesul unui pasager la bord dacă acesta are febră?

Desigur, compania aeriană nu supune fiecare pasager la un examen medical amănunțit înainte de a i se permite să se îmbarce. Dar personalul de la sol observă semne evidente care indică prezența unei afecțiuni. Astfel, dacă un pacient cu febră pare evident slăbit, transpiră abundent sau tremură sau chiar are nevoie de sprijin, acest lucru atrage atenția echipajului. În cele din urmă, căpitanul cursei trebuie să adopte următoarea decizie: ar fi periculos să accepte îmbarcarea persoanei bolnave - fie pentru el, fie pentru ceilalți pasageri?

În adoptarea deciziei sale, căpitanul este obligat doar de propria conștiință. Nu există reguli clare care să îl oblige și, mai ales, nu există dreptul de a fi îmbarcat în orice condiții. Se poate presupune că majoritatea piloților au mai degrabă tendința de a fi precauți, deoarece nu doresc să riște sănătatea unui pasager. În mod suplimentar, o urgență medicală în timpul unui zbor ar conduce la o escală neplanificată. Acest lucru nu este nici în interesul pilotului și nici al companiei aeriene pentru care lucrează.

Alternative la zborurile de linie pentru o persoană cu febră

Dacă un zbor programat nu este o idee bună pentru o persoană cu febră, care sunt alternativele? Răspunsul la această întrebare depinde foarte mult de situația concretă. Dacă ați vrut să plecați într-o vacanță sau într-o călătorie de afaceri, ar trebui pur și simplu să o amânați sau să o anulați. La urma urmei, nimeni nu are de câștigat dacă sunteți bolnav în pat la destinația de vacanță și nu ar trebui să vă prezentați la o întâlnire de afaceri dacă aveți o stare de sănătate atât de precară.

Situația este mai complicată dacă sunteți deja în timpul deplasării și febra apare cu puțin timp înainte de zborul de întoarcere. În cazul afecțiunilor ușoare, este posibil să vă puteți prelungi rezervarea la hotel cu câteva zile sau să găsiți cazare alternativă pentru perioada în care sunteți bolnav. Dacă boala este severă sau în măsura în care cauza febrei nu este clară, trebuie să solicitați tratament medical - eventual chiar spitalizare.

Dacă vă aflați într-o țară în care serviciile medicale sunt slabe, este posibil să doriți să apelați pentru tratament la personalul medical local doar atât timp cât este absolut necesar. În acest caz, cea mai bună opțiune de care beneficiați este reprezentată de o repatriere din străinătate într-un zbor cu ambulanța aeriană. Spre deosebire de un zbor de linie, în acest caz este posibil, în majoritatea cazurilor, să zburați cu febră.

La bordul zborului cu ambulanța aeriană, un medic de zbor cu experiență are grijă de starea dumneavoastră și are acces la echipamente medicale moderne, care permit, de asemenea, transportul multor pacienți care necesită măsuri de terapie intensivă. Medicul de zbor adoptă măsuri pentru a reduce riscul de tromboză, în timp ce dumneavoastră călătoriți pe un pat pentru pacienți la bordul avionului și vă puteți odihni. Nu există alți pasageri necunoscuți care să vă poată infecta, iar dacă presiunea aerului de la bordul unui avion de linie ar provoca complicații, ambulanța aeriană efectuează un zbor Sea Level  cu o presiune mai mare a aerului. În acest mod, chiar și pacienții cu febră pot fi transportați acasă rapid și în siguranță.

 

Costuri și preluarea costurilor la un zbor cu ambulanța aeriană

Din păcate, costurile pentru un zbor cu ambulanța aeriană pot fi calculate doar individual, așa că nu putem oferi informații generale în acest moment. Cu toate acestea, vom fi bucuroși să vă explicăm care sunt factorii care joacă cel mai important rol. Desigur, distanța prezintă o relevanță ridicată, la fel ca și starea exactă de sănătate a pacientului nostru. În mod suplimentar, luăm în considerare cât de urgent este zborul și câți aparținători vor însoți pacientul. În cazul în care este necesar un zbor Sea Level, acesta va genera costuri suplimentare.

Dacă dispuneți de o asigurare de călătorie sau o asigurare de sănătate valabilă în străinătate, există o anumită șansă ca aceste costuri să fie acoperite. Acest lucru depinde, în primul rând, de faptul dacă asigurarea acoperă doar cazurile „necesare din punct de vedere medical” sau și cazurile „recomandate din punct de vedere medical”. Repatrierea din motive medicale este necesară în cazul în care este nu este posibil un tratament adecvat la fața locului. Cu toate acestea, o astfel de situație este prezentă doar în câteva țări de destinație și pentru afecțiuni deosebit de grave. Pe de altă parte, repatrierea din străinătate este recomandată și dacă tratamentul în țara de origine a pacientului promite rezultate mai bune. Acesta este cazul în majoritatea situațiilor, dar numai câteva polițe acoperă și transportul de repatriere recomandat din punct de vedere medical.

Motive bune pentru centrala de coordonare a zborurilor cu ambulanța aeriană

Centrala de coordonare a zborurilor cu ambulanța aeriană este partenerul dumneavoastră de încredere atunci când aveți nevoie de un zbor cu ambulanța aeriană. Rețeaua noastră internațională de aparate de zbor cu dotări moderne este pregătită să vă ofere asistență oriunde în lume, astfel încât vă putem oferi transport medical de repatriere indiferent de locul în care vă aflați. Personalul nostru care vorbește mai multe limbi străine vă va ajuta să comunicați cu personalul medical de la locul de destinație și vă va asigura cel mai rapid transport posibil. Iar în timpul zborului, medicii de zbor cu experiență se vor ocupa de dumneavoastră, astfel încât să vă puteți întoarce acasă în siguranță, în ciuda febrei. Aveți încredere în experiența noastră acumulată de-a lungul deceniilor!

Aveți întrebări? 

Dacă doriți să aflați mai multe despre transportul nostru medical cu avionul, consultați lista noastră de întrebări cel mai des puse (FAQ)

Contactați-ne 

Suntem bucuroși să vă transmitem oferta noastră în cel mai scurt timp posibil. Dacă aveți întrebări suplimentare și doriți să obțineți mai multe informații, ne puteți contacta zilnic, 24 de ore din 24.

Contactați-ne