Transport de repatriere în cazul pacienților suferind de Coronavirus cu intubare

Timp de citire: 3 minute

Dacă o infecție cu coronavirus prezintă o evoluție severă, pacientul are adesea nevoie de ventilație suplimentară: Datorită afecțiunii, plămânii pacientului nu sunt suficient de puternici pentru a furniza organismului o cantitate suficientă de oxigen pe cont propriu. În acest scop, sunt preferate procedurile neinvazive, în care pacientul beneficiază de oxigen suplimentar prin intermediul unei măști de respirație. Dar dacă acest demers nu este suficient, pacientul trebuie intubat. Dar ce este mai exact intubația și cum afectează aceasta efectuarea unui transport de repatriere în cazul pacienților suferind de Coronavirus?

 Pacient corona intubat

Ce se întâmplă în timpul intubației?

Intubația presupune introducerea unei sonde goale, denumită tub, în gâtul și traheea pacientului. Tubul gol este suficient de stabil pentru a menține deschise căile respiratorii și, în același timp, împiedică pătrunderea în plămâni a corpurilor străine, cum ar fi saliva. Un ventilator poate fi acum conectat la capătul exterior al tubului pentru a furniza oxigen în plămâni, prin suprapresiune.

În cazul pacientului este indusă coma artificială cât timp este intubat. În consecință, acesta nu percepe intubarea. Musculatura respiratorie încetează să mai funcționeze deoarece alimentarea cu oxigen este asigurată.

Avantajul intubării: că pot fi pompate cantități mai mari de oxigen direct în plămâni, pe o perioadă mai lungă de timp. Deoarece alimentarea cu oxigen a pacientului nu mai depinde de capacitatea respiratorie a acestuia, se asigură o alimentare constantă. Cu toate acestea, intubarea are și dezavantaje: este o procedură invazivă și, prin urmare, poate reprezenta un efort pentru organism.

Zborurile de ambulanță în cazul pacienților infectați cu Coronavirus și intubarea

Dacă un pacient infectat cu Coronavirus necesită un transfer cu ambulanța aeriană, intubarea nu constituie un obstacol. Facilitățile medicale de la bord permit transportul și ventilația continuă a pacienților intubați, atât timp cât aceștia sunt apți să zboare.

Interiorul unei ambulanțe aeriene

Dimpotrivă, chiar și unii pacienți care sunt ventilați non-invaziv în spitalul local trebuie intubați pentru zborul cu ambulanța aeriană. Această procedură va fi explicată mai detaliat în acest document.

De ce unii pacienți trebuie intubați pentru zborul cu ambulanța aeriană?

O infecție cu covid poate slăbi plămânii atât de mult. încât respirația artificială este necesară deja în condiții normale la sol. În acest context, adăugați la aceasta faptul că aerul din avion prezintă o concentrație mai redusă de oxigen datorită altitudinii de zbor. Ca urmare, plămânii slăbiți ar avea nevoie de o cantitate și mai mare de oxigen, iar acest lucru nu poate fi garantat prin metode non-invazive după un anumit moment.

Deoarece intubarea este o procedură relativ complexă, aceasta nu ar trebui să fie efectuată în timpul zborului, dacă este posibil - în special în cazul pacienților care suferă de o infecție cu Coronavirus. Posibilitatea de a efectua această procedură și la bordul aparatului de zbor este cu siguranță disponibilă și, în caz de urgență, un pacient poate fi intubat și la bordul avionului ambulanță. Dar astfel de situații de urgență ar trebui totuși evitate cu orice preț. Prin urmare, nu este o opțiune de a aștepta mai întâi și de a „încerca” dacă procedurile non-invazive ar putea fi suficiente.

Din ce moment trebuie intubat un pacient pentru zborul cu ambulanța aeriană?

Din fericire, intubarea este necesară doar în cazurile foarte grave de infecție cu Coronavirus. Din nefericire, nu există o singură valoare care să indice cu precizie unui medic necesitatea de a efectua o astfel de intervenție. La adoptarea unei decizii trebuie avută în vedere mai degrabă starea generală a pacientului. Cu toate acestea, se poate susține că pacienții care trebuie intubați pentru un zbor cu ambulanța aeriană sunt deja ventilați cu cantități mai mari de oxigen în prealabil în spital.

Alternative la transportul de repatriere în cazul pacienților intubați care sunt infectați cu Coronavirus?

Intubarea implică adesea îndoieli și temeri în rândul aparținătorilor și este adesea respinsă - în special dacă urmează să fie efectuată în scopul zborului cu ambulanța aeriană și nu este necesară la sol la momentul respectiv. În lipsa intubării însă, pacientul nu este apt de zbor, astfel încât nu poate avea loc zborul cu ambulanța aeriană. Există alternative în astfel de situații? Din păcate, toate celelalte opțiuni sunt asociate cu dezavantaje semnificative și, prin urmare, sunt avute în vedere doar în situații izolate.

  • Un transfer cu ambulanța îl scutește pe pacient de aerul din avion, lipsit de oxigen. Dar o astfel de operațiune este asociată cu alte probleme. O călătorie de lungă durată la bordul unei ambulanțe este mult mai stresantă și mai obositoare pentru pacient și, prin urmare, imposibilă în numeroase situații. În mod suplimentar, ambulanța trebuie să fie capabilă să transporte suficient oxigen pe durata călătoriei - inclusiv o rezervă pentru a fi pregătită pentru situații neprevăzute, cum ar fi blocajele din trafic. În consecință, transportul de repatriere poate fi realizat în asemenea situații doar pe distanțe foarte scurte.
  • Este adevărat că un elicopter de ambulanță nu zboară la aceeași altitudine ca un avion, astfel încât aerul de la bord este mai oxigenat. Pe de altă parte, autonomia este mult mai redusă, astfel încât elicopterul trebuie să facă opriri mai dese pentru realimentare. În mod suplimentar, la bordul elicopterului este disponibil mai puțin spațiu pentru butelii suplimentare de oxigen, astfel încât acest mijloc de transport nu este recomandat în aproape nicio situație.
  • Așteptarea este, de asemenea, doar o opțiune limitată: bineînțeles, pacientul poate rămâne inițial pe loc la spital, în speranța că starea sa se va îmbunătăți suficient pentru a permite ca zborul cu ambulanța aeriană să fie efectuat ulterior fără intubație. Cu toate acestea, motivul pentru transportul de repatriere în cazul unei infecții cu Coronavirus este, de regulă, nemulțumirea față de situația medicală de la fața locului. În consecință, pare absurd să credem că în această situație se va produce o îmbunătățire semnificativă. În mod suplimentar, există un anumit risc ca infecția cu Coronavirusul să continue să se agraveze și ca pacientul să fie în cele din urmă inapt pentru transport, chiar și cu intubație.

Concluzie

Bombardier Challenger 604

Decizia pentru sau împotriva intubării aparține întotdeauna pacientului și aparținătorilor. Îngrijorările sunt absolut de înțeles în acest context. Dar trebuie reținut și faptul că un medic serios va recomanda intubarea doar dacă beneficiile acestei manevre prevalează în raport cu riscurile. Din nefericire, este posibil ca dorința de efectuare a unui transport de repatriere în cazul pacienților suferind de Coronavirus să necesite o evaluare cu raportare la dorința de ventilație exclusiv non-invazivă. Acest lucru se datorează faptului că, în majoritatea cazurilor, nu există o alternativă realistă la transportul cu ambulanța aeriană.

Aveți întrebări? 

Dacă doriți să aflați mai multe despre transportul nostru medical cu avionul, consultați lista noastră de întrebări cel mai des puse (FAQ)

Contactați-ne 

Suntem bucuroși să vă transmitem oferta noastră în cel mai scurt timp posibil. Dacă aveți întrebări suplimentare și doriți să obțineți mai multe informații, ne puteți contacta zilnic, 24 de ore din 24.

Contactați-ne